fbpx

Wat als ik geen zwemles kan betalen?

Wat als ik geen zwemles kan betalen?

Zwemlessen voor elk kind: het lijkt heel vanzelfsprekend. Zeker in een land als Nederland, waar nogal wat water is. Toch is het minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Elk jaar verlaten tussen de 10.000 en 15.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. De reden? Hun ouders hebben geen geld voor zwemlessen.

Steeds minder kinderen krijgen schoolzwemmen

Nog niet zo lang geleden leerden kinderen zwemmen tijdens de schooluren. Het schoolzwemmen was toen nog verplicht. Er waren echter steeds meer kinderen die met vijf jaar al konden zwemmen, en daarom werd het verplicht schoolzwemmen afgeschaft. De verantwoordelijkheid voor het zwemdiploma kwam daarmee bij de ouders te liggen. Momenteel doet nog maar één op de drie Nederlandse scholen aan schoolzwemmen.

Maar wat als je geen geld hebt voor zwemlessen?

De afschaffing van schoolzwemmen treft vooral de wat armere gezinnen. Vooral in de grote steden hebben duizenden kinderen nooit leren zwemmen. In een waterrijk land als Nederland kan dat een serieus probleem zijn. Spelen langs de waterkant wordt dan al snel een gevaarlijke onderneming. En natuurlijk is het niet leuk als je kind voor zwemfeestjes wordt uitgenodigd, maar steevast niet kan komen. Je kind komt dan letterlijk aan de kant te staan

KNZB Zwemschool Amsterdam

Leren zwemmen: nu voor iedereen

Als het om zwemmen gaat, vallen kinderen uit minima gezinnen veelal uit de boot. Het Nationaal Fonds Kinderhulp, het Jeugdsportfonds en de KNZB vinden dat onacceptabel. Samen sloegen zij daarom de handen ineen. Super Spetters, een vrolijke methode om te leren zwemmen, is er nu voor iedereen. Dankzij de inzet van donateurs en sponsors wordt een zwemdiploma mogelijk gemaakt voor elk kind.

Kom ik in aanmerking?

Wil jou kind ook graag leren zwemmen, en vraag je je af of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming? Doe dan de Quickscan van Kinderhulp voor een snelle indicatie. Denk je in aanmerking te komen en wil je een aanvraag indienen? Dat kan bij het Jeugdsportfonds of het Fonds Kinderhulp. De voorwaarden vind je hier.

Aanmelden: hoe werkt het?

Het Jeugdsportfonds of het Fonds Kinderhulp sturen je een aanvraagformulier toe dat je online kunt indienen. Vervolgens wordt je aanvraag beoordeeld door het Jeugdsportfonds. Heeft je kind inderdaad recht op een tegemoetkoming, dan ontvang je daarvan bericht. Met deze bevestiging meld je als ouder of verzorger je kind aan bij Super Spetters. Je kind kan dan worden ingeschreven, en is klaar om zijn of haar zwemdiploma te halen. De kosten voor de lessen zullen direct worden vergoed door het Jeugdsportfonds. Daar heb je dus verder geen omkijken meer naar.

Waar kan je kind leren zwemmen?

[wpseo_map width=”400″ height=”300″ zoom=”-1″ map_style=”roadmap” scrollable=”1″ draggable=”1″ show_route=”1″ show_state=”0″]

Krijgt jou kind ook graag de slag te pakken? Dankzij Super Spetters is zwemles er nu voor iedereen!